Era Medya Tanıtım

20 Nisan 2010 Salı

grafik tasarım

Sevgili Üyeler
Bazı Kavramlar Konusunda Açıklama Yapmak Gereği Hissettim


YARATICI YÖNETMEN: Reklam sektöründe yaratıcı yönetmenlik bir meslek değildir. Yaratıcı yönetmen bir reklam ajansında, tüm yaratıcı ekibin başında yer alan ve yaratıcılığı ile değil, reklam işine bakış açısıyla öne çıkan, yaratıcı ekibi stratejiye uygun şekilde yönlendiren ve yöneten kişidir. Aslında bir gurme gibidir. Yaratıcı yönetmenlik ciddi bir birikim ve görgü gerektirir. Günümüzde yurtdışında yabancı ajanslarda, yaratıcı yönetmenler belli bir birikim gerektirdiği için yaş ortalamaları yüksektir. Ne yazık ki ükemizde durum tersine dönmüş ve en parlak reklam fikrini çıkaran kişiler yaratıcı yönetmen olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

REKLAM YAZARI: İngilizceden doğrudan çevirilince "metin yazarı" olarak adlandırılabilir. Ancak, Türkiye'de metin yazarlığı mesleği genel bir metin yazma işini içerir. Reklam sektöründe ise uzun süredir bu mesleğe reklam yazarı demenin daha doğru bir adlandırma olduğunu vurgulayalım. Reklam yazarı, reklam ajansında, grafik tasarım ofisinde ya da internet reklam ajansında reklam metinlerinin tamamını yazan ve reklam fikri üreten kişidir.

REKLAM SANAT YÖNETMENİ: Sanat yönetmeni olarak kısaca kullanılır. Bu kavram reklam sektöründe en çok sorun yaratan kavram olmuştur. Grafik tasarım bölümü mezunlarının reklam ajnaslarında zamanla geldikleri bir meslek adıdır. Günümüzde Türkiye'de pek çok kavramın yanlış kullanılması gibi bu kavram da yanlış kullanılmaya devam etmektedir. Grafik tasarım bölümünü bitirenler "grafik tasarımcı"dır. Reklam ajansında grafik tasarımcı olarak çalışırlar. sanat yönetmeni dediğimiz kişi ise bir tasarım ekibini yöneten ve genel reklam tasarımına karar veren kişidir. Reklam yazarı ile bir arada ekip adını alırlar. Grafik tasarım bölümünü bitiren kişi bir reklam ajansına girdiğinde adı junior Sanat Yönetmeni değildir. Bu yanlıştır. Yardımcı (junior) Sanat Yönetmeni, sanat yönetmenine destek olan ve gelecekte sanat yönetmeni olabilecek nitelikteki kişidir ve ona bu isim ajnasta edindiği deneim, tasarım yeteneği ve yönetim yeteneği üzerine verilir. Özellikle 1990 öncesi reklam ajanslarında, sanat yönetmeni bir yaratıcı yönetmen göreviyle çalışmışladır. 1990'lı yıllarla birlikte ajanslarda görev tanımları özellikle reklam fikri üretmek üzerine yoğunlaşınca sanat yönetmenlerinin yerine yaratıcı yönetmen tanımı gelmeye başlamıştır. Yaratıcı yönetmen tanımını yukarıdaki gibi düşündüğünüzde de, yaratıcı yönetmenin reklam yazarı ya da reklam sanat yönetmeni temelli olması durumu ortaya çıkmıştır. Reklam Yaratıcıları Derneği olarak "sanat Yönetmeni" kavramının başına "Reklam" sözcüğünü eklememizin nedeni, sinema gibi alanlarda da aynı isimle ama bambaşka bir iş yapan meslek grubunun olmasıdır.


GRAFİK UYGULAMACI: Günümüzde yine en sık hatalı kullanım bu meslek grubundadır. Bilgisayar kullanımının reklam sektörüne girmesi ile tasarımların büyük çoğunluğu bilgisayar programları ile üretilmeye başlanmıştır. Bu durumda da sanat yönetmeni ve grafik tasarımcıyal çalışan ve yapılan tasarımların baskıya hazır hale getirilmesini sağlayan yeni bir meslek grubu da gündeme gelmiştir. 1990'lı yılların başında bu mesleği yapanlara Mac bilgisayarlar kullanıldığı için Mac Operatörü denilmiştir. Ancak zamanla, her grafik tasarım mezunu ajansa daha girerken Yardımcı Sanat Yönetmeni ünvanı verilmiş, mac operatörlerine de grafiker denilmeye başlanmıştır. Bu yanlıştır. Grafiker, grafik tasarımcı demektir. Grafik tasarımcı olabilmek için de bir üniversitenin grafik tasarım bölümünde (özel okul da olabilir) Temel Sanat Eğitimi'ni tamamlamış olmak ve özellikle grafik tasarımın tipografi, illüstrasyon, baskı gibi alanlarında yeterli eğitim almış olmayı gerektirir. Mac Operatörleri zamanla deneyim kazanmış olsalar bile en azında özel tasarım eğitimi veren kurumlardan temel sanat eğitimi gibi eğitimleri almaları gerekir. Bizler bu meslek grubuna bugün "Grafik Uygulamacı" adını veriyoruz. Doğru kullanım budur.

Sizlerden ricamız, meslek isimlerini ve içeriklerini doğru bilerek ve yerinde kullanmanız. Kimsenin meslek isminden gocunmasına gerek yok. Önemli olan doğru kullanımdır.
[Valid Atom 1.0]