Era Medya Tanıtım

9 Ocak 2011 Pazar

Grafik Tasarım Araştırmaları Grafik tasarımla İlgili

Grafik Tasarımla İlgili

Türk dil Kurumunca yayınlanan Toplum Bilimleri sözlüğünde iletişim “ Düşünce ve Duyguların, bireyler, Toplumsal Kümeler, toplumlar arasında söz el kol devinimi, yazı, görüntü v.b. aracılığı ile değiş tokuş edilmesini sağlayan etkileşim süreci olarak tanımlanır.

Fiziki ve sosyal çevreden kişiye ulaşan her yansıma bir algılama kavramını birlikte ve bununla ilgili her düşüncenin, her davranışın da yaşam biçimine, fiziki ve sosyal çevreye yansıması olmaktadır. Bu karşılıklı yansımaların tümü ise temel iletişim olgusunu oluşturur. İletişim diye tanımladığımız bu yansımalar genelde duyularımız yardımıyla meydana gelir. Bunlardan en etkili olan başlıcalar ise;

• (Görsel) Görsel iletişim

• İşitsel (İşitsel iletişim)2dir.

Çevremize ve doğaya ilişkin edinebildiğimiz her konu, çevreden gelen uyarılar algılamalarımıza ilişkin bildiriler dizisine bağlıdır. Başka mesajlara, uyarılara karşı bütün duyu organlarıyla tam bir alıcı durumundadır. Böyle olunca çevreden gelen mesajların hızı yoğunluğu şiddeti, nicelikleri ve etkileşim gücü oldukça önem kazanır. Moles bu etkileşimin insan ve çevre boyutunu “ İnsan davranışları kendi katılım ve kendi tarihsel gelimi yanında, en geniş anlamıyla içinde bulunduğu çevresi tarafından biçimlendirilir. Sözleriyle açıklamıştır..

İnsan bulunduğu çevrede anlamak ve anlatmak zorundadır. Anlama ve anlatma serüveninde ağırlıklı görsel ve işitsel duyulardan faydalanılır ve tüm bu algı boyutu insan beyninde anlamlandırılarak sonuca ulaşır. Duygu, Düşünce ve olayların anlatılması en önemli öğelerden bir diller ile sınırlıdır. Dünya üzerinde pek çok dil ve diyalekt olduğu göz önünde bulundurulursa, görsel iletişim belki daha sınırlı, ancak iletişim açısından daha evrensel boyutlara sahiptir.

İletişim belki de sahip olduğumuz en değerli özelliktir. Çünkü iletişim boyutunu kaldırırsak insanların birbirlerini anlaması imkânsız hale gelir. Ortaya çıkaracak olan kargaşa atom bombasından daha büyük bir yıkım ve karmaşa yaratır. Bırakın toplumları, kişiler arası dahi iletişimin kaybolduğu durumlarda varsayımlar, kurgu ve kuruntular, yanlış anlamalar ortaya çıkar ki buda toplumsal dokuyu zedeler.

İletişim alanında ortaya çıkacak olan kargaşa atom bombasından daha büyük bir yıkım ve kargaşa yaratır. Bırakın toplumlar iletişim alanında ortaya çıkan bir başka konu ise iletişim sürecinin amacına uygun ve doğru gerçekleşmesi durumudur. Bu boyutun ak amacına uygun gerçekleşmesi durumudur. Bu boyutun etkin ve yaratıcı şekilde kurgulanması başlı başına ihtisas ve sanat dalıdır. İletişim araçlarının yaygınlaşması ve kolay erişilebilir duruma gelmeleri bu dala ilişkin ilginin artması önemli sebeplerden biri olmuştur. Çok genel anlamı ve popüler meslek çevresinde pek çok yan dalı ile ayrı ayrı ihtisas konularına sahiptir.
Tevfik Fikret Uçar
[Valid Atom 1.0]